OVO JE RAZLOG ZAŠTO MAČKE BEŽE OD KUĆE: Krstićete se i DESNOM I LEVOM kad čujete koji su njihovi SPECIJALNI RAZLOZI
Zašto mačke beže od kuće, Foto: PrintScreen/ Facebook/ Kneginja Anastazija

MORATE ZNATI

OVO JE RAZLOG ZAŠTO MAČKE BEŽE OD KUĆE: Krstićete se i DESNOM I LEVOM kad čujete koji su njihovi SPECIJALNI RAZLOZI

Razlozi mogu biti krajnje banalni za ljude, ali ogromni za mačke

Objavljeno:

Svako kome se mačka iskrala kroz vrata, da bi nestala potom satima ili danima, zna kolika može biti zabrinutost koja dolazi s pitanjem da li će se njihov voljeni ljubimac vratiti kući. Možda se to čini kao neka vrsta izdaje, ali mačke ne pakuju kofere i ne odlaze iz inata. Postoji nekoliko razloga zašto bi se naši mačji prijatelji mogli odlučiti na neplaniranu avanturu.

Možda su uplašene

Mačke su stvorene za udobnost i rutinu, ali su takođe neverovatno osetljive na svoje okruženje. Dr Manel Manzano, veterinar, napominje da je strah značajan faktor zašto mačke napuštaju svoje domove. "Mačke su po prirodi oprezna i usamljenička stvorenja“, objašnjava on. Promene u njihovom životnom okruženju, kao što je dolazak novog kućnog ljubimca, porodični stres ili čak neka vrsta neprijatnosti, mogu ih podstaći da potraže sigurnost negde drugde.

Sezonski zov prirode

Za one od nas koji svoje ljubimce nismo sterilisali ili kastrirali, zov prirode je jak.
Za one od nas koji svoje ljubimce nismo sterilisali ili kastrirali, zov prirode je jak.foto: Profimedia

Za one od nas koji svoje ljubimce nismo sterilisali ili kastrirali, zov prirode je jak. Mačke na vrućini teraju instinkti da pronađu partnera, što ih često može odvesti daleko od kuće. Dr Manzano savetuje: "Od ključnog je značaja biti oprezan tokom ovog perioda i osigurati da potencijalni izlazi kao što su prozori i vrata budu obezbeđeni kako bi se sprečilo bekstvo“.

Teritorijalna odbrana

Mačke su takođe duboko teritorijalne. Svako ko je preselio kuću s mačkom zna da to može biti težak prelaz. Mačke imaju tendenciju da formiraju snažne veze sa svojom okolinom, označavajući je kao svoju sopstvenu - mirisom. Kada se presele, možda će pokušati da se vrate u svoj prethodni "bezbedni prostor“, koji smatraju svojim pravim domom.

Periodi prilagođavanja

Ovo je često privremeni problem koji se rešava kako se mačka navikne na svoj novi dom.
Ovo je često privremeni problem koji se rešava kako se mačka navikne na svoj novi dom.foto: Profimedia

Može proći nedelje, ako ne i meseci, da se mačka oseća opušteno na novom mestu. Tokom ovog perioda prilagođavanja, stres i nepoznatost bi ih mogli navesti da pobegnu u potrazi za ugodnijim okruženjem. Ovo je često privremeni problem koji se rešava kako se mačka navikne na svoj novi dom.

Gubitak udobnosti

Mačke su stvorenja navike. Iznenadna promena u njihovom rasporedu spavanja, poput novog dušeka ili pomeranja omiljenog ćebeta, može poremetiti njihov osećaj sigurnosti. Kada je njihova udobnost ugrožena, mogli bi je potražiti na drugom mestu. Ovo ponašanje podseća na to koliko su mačke osetljive na promene u svom okruženju.

Osnovne potrebe nisu zadovoljene

Konačno, svakodnevniji faktori poput nečiste kutije za otpatke ili prekomerne buke mogu oterati mačku od kuće. Održavanje čistog, mirnog i stabilnog okruženja može pomoći da vaša mačka bude srećna i kod kuće.

Razumevanje ovih faktora može pomoći vlasnicima mačaka da spreče potencijalne bekstvo. Sve je u poznavanju vaše mačke i stvaranju bezbednog, privlačnog doma koji zadovoljava sve njihove mačje potrebe.

BONUS VIDEO:

03:29

POLICIJSKI PAS OKI NAPRAVIO POMETNJU U STUDIJU! Jedan je od najboljih tragača, a samo zbog OVOGA ĆE SVE URADITI

(Espreso / 24 sedam / Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.